JUMP TO CONTENT

Open and close mobile menu

back
EN

Insights Första intrycken från Bangalore

6 June 2019

I början av april flög Nils Björkman från Arlanda till Dubai för en mellanlandning innan resans slutstation, Bangalore, en stad med 11 miljoner invånare, känd för sina trädgårdsanläggningar och som ett mäktigt centrum i den indiska IT industrin.
Vid Atkins kontor i Bangalore kommer Nils att under 3 månader arbeta tillsammans med de indiska kontaktledningsprojektörerna.
I den här bloggen kommer ni kunna följa Nils indiska vardags- och arbetsliv, 7000 km bort - från hjärtat i den indiska IT-industrin.

Idag är det fredag och fyra arbetsdagar har redan hunnit passera.
Vi är fem personer som kom hit samtidigt, jag och de fyra brittiska graduatesen.
Nedanför är en bild från första dagen i Bangalore (tisdag) när vi var dödströtta och just kommit fram till Safina Towers för att registrera vår ankomst, få telefon m.m.

Safina Towers är svåra att fota, eftersom de är så höga och man måste stå långt ifrån. Ni får nöja er med bilden nedan så länge.

Bild 2 En del av Safina Towers där Atkins har drygt 1000 medarbetare.

Bild 3 Utsikt från Safinas 6:e våning

En "graduate” är en nyexaminerad akademiker som är i början av karriären, och mer exakt en person som aspirerar på att få sin ”professional registration”, vilket betyder ett slags diplom som ingår i den anglosaxiska traditionen kring ”Chartership” – ungefär som att man efter 3-5 år övergår från att vara lärling till att blir en slags legitimerad ingenjör. Systemet med ”professional registration” finns också i Indien, men är inte allmänt känt i Sverige.

Atkins har numera två kontor i Bangalore. Safina Towers är det stora väletablerade kontoret i centrala Bangalore med drygt 1000 medarbetare och här finns de flesta funktioner som HR och IT och många teknikgrupper.

Kontaktledningsgruppen (OLE-team) som jag tillhör är baserade i det nya kontoret i Bangalores utkant, stället heter ”RMZ”, se kartan nedan.

De flyttade hit för två år sen, p.g.a. den snabba och kraftiga expansionen av GDC i Bangalore, d.v.s. medarbetarantalet har ökat snabbt, så mer kontorsyta behövdes.

Bild 4 Karta över Bangalore med resvägen mellan Atkins två kontor markerad

Här nedan är några bilder från RMZ. Passande nog passerar den elektrifierade järnvägen alldeles utanför kontoret.

Bild 5 Man ser järnvägen från RMZ. Det är grönare och luftigare häromkring än i centrala Bangalore. Det svarta moderna glashuset som delvis syns på bilden är kontoret där jag har min kontorsplats.

Bild 6 Ingången till RMZ.

Bild 7 Kontaktledningsteamet vid RMZ/GDC Bangalore. Nils, Deepak, Geetha, Sajin, Nithin. Alla på bilden jobbar som kontaktledningsprojektörer.

Bild 8 Utsikt mot gatan när man kommer ut från kontoret RMZ.

Trots att GDC utvecklas snabbt fick jag veta att kontaktledningsgruppen här på GDC Bangalore är lite inne i en svacka sen något år tillbaka. Kontaktledningsteamet är huvudsakligen sysselsatta med olika Englandsprojekt, och i takt med att projekten blivit färdiga, bl.a. GWEP, har inte nya projekt kommit in i samma takt, så resurser har blivit lediga och detta har så småningom resulterat i att medarbetare sökt sig till andra firmor på jakt efter intressanta jobb. Så ja, kontaktledningsteamet är mindre nu än tidigare. Hur det ligger till med andra teknikområden vet jag inte. Kollegorna är mycket trevliga och välkommande, så det kommer att bli en bra tid här. Även min line-manager Manoharan Thankappan har visat ett varmt välkomnade och försökt vara behjälplig på alla sätt, så jag är glad över att ha så trevliga personer omkring mig på dagarna.

Boendet är över all förväntan. Det hade nämnts ”Atkins guest house” i informationsmaterialet, vilket visade sig vara inackordering på ett riktigt hotell, 5 min gångavstånd från Safina Towers med daglig städning, luftkonditionering, tvättning av kläder, möjlighet att beställa mat till rummet, etc. Varje graduate fick ett eget rum med dubbelsäng. Vattnet i kranarna är varmt och toaletten som i Sverige. Det är ovanligt lyxigt för att vara i Indien.

På morgonen serveras frukost på hotellet, och bussresan till mitt kontor börjar kl. 7:45 från Safina Towers med Atkins egen buss. Bussresan på 14km tar ca 25min på morgonen och drygt en timme på vägen hem, p.g.a. bilköer. Bussen tillbaka avgår från RMZ kl. 18:15, så igår var jag tillbaka på hotellet vid ca 19:30.

Bild 9 Atkins buss som hämtar upp medarbetare mellan Safina Towers och RMZ. Bussen stannar några gånger längst vägen.

Lunch serveras i lunchrummet på kontoret till alla anställda, vilket är sydindiska rätter i form av en buffé, se fotot nedan.

Bild 10 Lunch som serverats på kontoret under torsdagen.

I nästa inlägg tänkte jag berätta mer om projekten och vad vi ska jobba med.
Ha det så bra tills dess och skriv till min mail om det finns några frågor.

Nils Björkman

Läs nästa kapitel här.