JUMP TO CONTENT

Open and close mobile menu

back
EN

Insights En regionchef som slåss mot väderkvarnar

22 May 2019

arbetsterapeut i 22 år satsade Mette på en karriär inom järnvägsbranschen. Idag är hon en färgstark regionchef för järnväg & infrastruktur i mitt som gjort en kometkarriär hos Atkins i Västerås. Det var stöttningen av familjen som innebar startskottet i Mettes järnvägsresa.

 

- Min man är min största supporter, han ville att jag skulle använda min tekniska kompetens och intresse för såväl teknik som mjuka frågor. Han rekommenderade några utbildningar på KTH inom signal som fick igång min satsning som slutade med att jag hittade Atkins.

Hur kom det sig att du blev regionchef för Järnväg?

- När jag blev anställd som signalprojektör för Atkins fanns det inte bara få kvinnor i branschen, det var dessutom få jobb inom signal så jag fick tidigt in foten som biträdande uppdragsledare för uppdraget med dubbelspår i Hallsberg. Sedan växte uppdraget explosionsartad, tror knappt det finns någon på Atkins som inte gjort något arbete i Hallsberg genom åren. Uppdraget som jag efter några år tog över uppdragsledarrollen för, var nog startskottet för min utveckling att bli regionchef.

Vad det tufft att komma in i järnvägsbranschen som kvinna?

- Jag har aldrig känt mig annorlunda behandlad. Visst är det fler kvinnor i branschen nu än när jag startade, då var vi för övrigt bara jag och projektadministratören Johanna här på kontoret, men det är inget jag fokuserar på. Jag är inte rädd för att ifrågasätta strukturer eller att se saker ur andra perspektiv. Fördelen i att var kvinna är att man bryta normer – avdramatisera det grabbiga.

Vad innebär din roll som regionchef för järnväg & infrastruktur?

- Jag tror att jag med min bakgrund både inom teknik och framförallt inom mjuka ämnen, måste vara lika lösningsorienterad som lyhörd, både mot personal och kunder. Å andra sidan är jag efter 22 år som terapeut långt ifrån fyrkantig, snarare iså fall fyrkantig med runda hörn. Jag tror att jag har lätt att möta människor och situationer med rätt inställning och känsla. I min roll krävs erfarenheter i många olika ämnen för att hantera allt från teknik, kommunikation och ekonomi.

Vad tycker du krävs för att vara en bra chef?

- Ibland så tror jag även man behöver förstå mer än vad man behöver. Det krävs en marginal för att leda. I portfolion tror jag en bra chef behöver goda erfarenheter för att kunna delegera och väcka engagemang på arbetsplatsen – därtill klara en god samverkan med kunder och partners. En hjärtefråga för mig i min chefsroll just nu är kompetensförsörjningen, att inte bara rekrytera utan även motivera och uppmuntra vår personal såväl som att skapa en dialog och ett intresse för vårt arbete med järnvägen. Ibland känns det som att slåss mot väderkvarnar i frågan om kompetensförsörjningen, men jag kämpar hårt för det jag brinner för.

Vad vet vi inte om dig?

- Jag är ett udda matfreak som gärna äter rätter som ingen hört talas om. T ex planerar jag ikväll att äta en vegansk pulled pork från bananskal. På kontoret är min medtagna lunch ett konstant samtalsämne. Dessutom älskar jag kaffe och har 9 olika maskiner jag växlar emellan dagligen.

Faktaruta:

Namn: Mette Hynén Ulfsjöö
Ålder: född 1967
Ort: Västerås
Familj: man och 3 vuxna barn
Intressen: träning, styrketräning, matlagning, segling.